ceramicstemă naţională a Moldoveisunflowervieambasadaambasada

Ştiri din Moldova

Ştiri din Moldova / >

Autorităţile moldoveneşti fac un gest reparatoriu pentru ilegalităţile comise în timpul evenimentelor din luna aprilie de guvernarea precedentă

Vicepremierul Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut pe data de 11 noiembrie o întrevedere cu Owen Masters, Consilier Special al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău.

Interlocutorii au discutat despre priorităţile politicii interne şi externe ale actualului Guvern de la Chişinău, evidenţiind importanţa continuării bunei colaborări dintre părţi în vederea implementării proiectelor comune. Oficialii au trecut în revistă mai multe aspecte ale cooperării Republicii Moldova cu Consiliul Europei în diverse domenii de activitate. În context, a fost subliniată importanţa Pachetului „Democraţia pentru Moldova”.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a evidenţiat că actuala guvernare va întreprinde paşi hotărâţi pentru a promova şi realiza cât mai eficient reformele democratice. „ Este esenţial, a menţionat oficialul moldovean, ca Moldova să înceapă dialogul cu Consiliul Europei în vederea încheierii procedurii de monitorizare a ţării de către forul de la Strasbourg”.

În cadrul discuţiei, dl I. Leancă s-a referit la încălcările drepturilor omului care au avut loc în timpul evenimentelor din luna aprilie a anului curent şi în urma cărora a avut de suferit şi dl Radivoje Grujic, Consultant Rezident al Oficiului Consiliului Europei la Chişinău, responsabil de implementarea Programului Comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene “Susţinerea Alegerilor Libere şi Corecte”. Ministrul i-a înmânat dlui Owen Masters o scrisoare adresată Secretarului General al Consiliului Europei, dl Thorbjørn Jagland, în care, printre altele, se menţionează:

„Autorităţile naţionale competente au investigat recent motivele interdicţiei impuse dlui Grujic de a intra în Moldova pe data de 30 aprilie 2009. Similar numeroaselor cazuri de reţinere ilegală, maltratare şi altor acţiuni ilicite întreprinse de către autorităţi asupra cetăţenilor din Moldova în perioada post-electorală din luna aprilie, s-au adus învinuiri nefondate şi cetăţenilor străini, inclusiv expertului Consiliului Europei. Din păcate, această abordare şocantă nu numai că a fost admisă, dar şi încurajată de către foştii lideri comunişti ai Moldovei la cel mai înalt nivel, implicând televiziunea publică a Moldovei şi alte instituţii mass-media.

Deşi cu întârziere, permiteţi-mi să exprim Consiliului Europei şi dlui Radivoje Grujic personal scuzele noastre sincere pentru acţiunile neîntemeiate întreprinse împotriva sa.

Aş dori să Vă asigur că Guvernul Moldovei va face tot posibilul pentru a elimina aceste practici ilegale şi dăunătoare şi pentru a avansa în mod ferm în implementarea reformelor democratice şi a valorilor Consiliului Europei. Comisia pentru investigarea cauzelor şi consecinţelor evenimentelor post-electorale din luna aprilie, creată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova din 20 octombrie 2009, este un pas convingător întreprins în acest scop”.