ceramicstemă naţională a Moldoveisunflowervieambasadaambasada

Ştiri din Moldova

Ştiri din Moldova / >

Uniunea Europeană a decis să demareze negocierile pentru un nou Acord cu Republica Moldova

Uniunea Europeană a decis să demareze negocierile pentru un nou Acord cu Republica Moldova

La 16 octombrie curent, dl Iurie Leancă, Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu delegaţia europeană condusă de dl Carl Bildt, Ministrul Afacerilor Externe al Regatului Suediei, Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai Uniunii Europene, care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova în formatul Troikăi UE.

Discuţiile s-au axat pe problematica de bază a cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, inclusiv identificarea posibilităţilor privind intensificarea şi fortificarea dialogului cu instituţiile comunitare. Dl Iurie Leancă a prezentat priorităţile Guvernului, punctând domeniile de bază în care noile autorităţi şi-au propus să implementeze reforme de cardinale în consonanţă cu normele şi valorile europene.

S-a afirmat că Republica Moldova doreşte să valorifice şansa istorică oferită prin lansarea negocierilor noului Acord cu UE. Ţara noastră doreşte să devină un model în cadrul Parteneriatului Estic, fiind conştientă de perspectivele pe care proiectul respectiv le deschide pentru realizarea dezideratului de integrare europeană. În acelaşi context, s-a exprimat speranţa că UE va manifesta înţelegere faţă de dorinţa Moldovei de a începe cât mai curând negocierile privind Zona de Liber Schimb Cuprinzător şi Aprofundat.

Abordând problematica vizelor, dl Iurie Leancă a apreciat funcţionalitatea Acordului privind Facilitarea Vizelor ca un prim pas de deschidere în domeniul dat. Totodată, Ministrul s-a pronunţat pentru demararea cât mai grabnică a dialogului privind liberalizarea regimului de vize, ceea ce ar asigura un cadru de legalitate adecvat atât pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în statele europene, cât şi pentru ţările în care aceştia se găsesc.

Dl Carl Bildt a apreciat că în momentul de faţă există o foarte bună posibilitate pentru un start nou în relaţiile RM – UE. Oficialul a anunţat despre decizia Uniunii Europene de a demara negocierile pentru un nou Acord cu Republica Moldova. Din această perspectivă, Uniunea Europeană se pronunţă pentru implementarea reformelor în diverse domenii, exprimându-şi disponibilitatea să ofere ţării noastre sprijinul financiar şi de expertiză necesar.