ceramicstemă naţională a Moldoveisunflowervieambasadaambasada

Ştiri din Moldova

Ştiri din Moldova / >

Pledoarii pentru un conţinut nou al relaţiilor dintre Moldova şi Ucraina

Pledoarii pentru un conţinut nou al relaţiilor dintre Moldova şi Ucraina

La 3 noiembrie curent, dl Iurie Leancă, Vicepremier, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a avut o întrevedere cu dna Raisa Bogatyreva, Secretarul Consiliului Suprem de Securitate şi Apărare al Ucrainei, aflată într-o vizită de lucru în ţara noastră.

În discuţiile purtate cu această ocazie, cei doi interlocutori s-au referit la subiectele de bază ale cooperării moldo-ucrainene. Prezentând viziunea noilor autorităţi de la Chişinău în domeniul politicii externe, inclusiv în relaţiile cu vecinii, dl Iurie Leancă a relevat că partea moldovenească tratează Ucraina ca pe un partener de importanţă strategică şi se pronunţă pentru renunţarea la retorica lipsită de conţinut care a caracterizat mai mulţi ani la rând raporturile dintre cele două state. Noul Guvern este dispus să demonstreze că are capacitatea să abordeze cu eficienţă problemele apărute, iar coincidenţa de interese majore bazată nu doar pe nişte interferenţe istorice de durată, ci şi pe viitorul comun deschid largi perspective pentru un dialog dinamic şi aprofundat.

Dna Raisa Bogatyreva a apreciat optica nouă a autorităţilor moldoveneşti inclusiv în relaţiile cu Ucraina şi a împărtăşit aceleaşi viziuni referitor la disponibilitatea părţilor de a aborda pragmatic şi eficient problemele existente. Reiterând poziţia ţării sale faţă de soluţionarea consecinţelor conflictului transnistrean în baza respectării principiului integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dna Raisa Bogatyreva a afirmat că Ucraina consideră formatul „5+2” drept unicul valabil şi eficient.

După încheierea convorbirilor, dna Raisa Bogatyreva şi dl Iurie Leancă au participat împreună la o conferinţă de presă, în cadrul căreia au răspuns la întrebările jurnaliştilor.